1. ZÖLDSÉG DARABOLÁSI MÓDOZATOK
Vöröshagyma
Szelet, Kocka, Félfő, Cikk, Apró-(finom)
Hagyma, répa, gyökér, zeller, szárzeller, burgonya.
Mirepoix : 2x2 cm kocka (2 rész hagyma,1 rész s.répa.1 rész angolzeller alapágy készítéshez)— húsok, vadak, szárnyasok, halakhoz
Bouquet garni : kb. 5 cm póréhagyma bevágva, a vágásba 1 babérlevél, 1 kakukkfű ,1 petrezselyem. Levesekhez,mártásokhoz.
Onion piquet : egész hagyma –megtűzdelve szegfűszeggel kb. 5-6db és 1 babérlevéllel.
Onion brűlé : kettévágott hagymafej, vaslapon barnára megpirítva (erőleves színezése).
Julienne : gyufaszál vastagságu metélt kb.3--5cm-ig
Brunoise : julienne apró kockára vágva 0,2-0,3cm
Bâtonnet : 1 x1 cm x 5cm hosszú hasáb alakzat
Dice : 1x1 cm –es kocka
Paysanne : 1,5x1 cm hasábból , 0,5 cm –es lapokra vágva
Lozenge : rombusz v. gyémánt 0,5 cm –es vastagságú 1 cm.széles lapok rombusz alakzatra vágva
Rondelle : karika vagy félkarika 0,5- 1 cm. vastagságú
Tourné : kb. 5 cm hosszú, negyedelt (zöldség,-cukkini,- uborka.-burgonya) – hegyes,hajóalakzatra faragva /7 vágásra/ -burgonyánál a végek nem!
Oblique : hengeres zöldségekből- háromszögletűre formázott –alja íves- 180 fokos , elforgatott vágással kialakított darabolás
Citrom , Narancs: intenzív külső mosás !!
cikk : cikkekre vágva –hegyes vége megnyitva
filézett cikk : héjtalanított cikk
virágalakú félbevágás : 45 fokos szögben –váltakozva-kívülről befelé,középpontig hatoló, forma kialakítás,majd szétválasztva.
Paradicsom :
cikk : eltávolított szárrész majd cikkre vágás
héjtalanítás : eltávolított szárrész, tetőrész keresztben bevágva,forrázás (félperc) –majd azonnal jegesvízes hűtés- héjeltávolítása. Melegételek esetén mindig kötelező !
concassé : héjtalanított, magjától megtisztított, paradicsonhús 0,5-1 cm kockára vágva
virágalakú félbevágás : 45 fokos szögben –váltakozva-kívülről befelé,középpontig hatoló, forma kialakítás,majd szétválasztva.
Gomba :
Cikk : kb 2-3 cm átmérő
Szelet- félszelet : kb-0,3 cm vastagságu lapok hosszában szeletelve
Julienne : gyufaszál vastagság
Kocka-Dice : 1- 2 cm –es kocka alakzat
Brunoise-vagdalék : adott méret vagy reszelék
Paprika : kaliforniai is !
héjtalanítás : nyiltlángon való sütéssel vagy magas hőfokon (185-200 C fok) a kombi sütőben.
Burgonya :fentieken kívűl kialakítható formák (főtt és nyers formában-héjas és héjnélküli állapotban)
Kocka: 0,5-2 cm -es kocka alakzat,
Cikk : kb 2-3 cm átmérő,
Karika 0,1-05 cm
Formázással : külön eszköz szükséges !– párizsi- mogyoró-reszelék-rácsos,pehely-stb