Royal Hidegkonyha

A Royal hidegkonyha szendvics, hidegtál és saláta készítésével és házhoz szállításával foglalkozik Budapest egész területén, illetőleg agglomerációjában.

A saláták ideális kiegészítői főételeinknek. Ízeikkel, színeivel változatossá teszik az étrendünket. Értékes vitaminokat és ásványi sókat tartalmaznak. A saláták készítésekor csak kifogástalan minőségű árút használunk. A jó saláta keverés titka az ízesítése és a fűszerek megfelelő arányainak kiválasztása. A saláta készítéséhez nélkülözhetetlenek a finom ecetek és olajok. Különösen a borecet, almaecet, tárkonyecet, és a fűszerezett ecetek adnak kitűnő zamatot. A salátákat különféle öntetekkel és dresszingekkel is készíthetjük. A legősibb ételeink egyike. Írásos emlékek támasztják alá, hogy az ókori Görög és a Római birodalomban már igen jelentős salátakultusz alakult ki. Hippokratész jegyzi elsőként a nyers növényekből, zöldségekből készült eledelt, amit az egészséges táplálkozás egyik alappilléreként jegyez. A Görög Istenek harmadik fő étke a saláták voltak. A római Dionüszosz minden étkezés előtt salátát fogyasztott előételként. Az új kor egyik legnevesebb filozófusa, Brillant Savarin is méltatta ezt az ételt. A korszerű táplálkozásunk egyik legelemibb ételei lettek a saláták, előételként, főfogásként, köretként mind fogyaszthatjuk. Magas víz és védőtápanyag tartalmuk miatt nem csak gyorsan szívódnak fel, de magas biológiai értékkel is bírnak. Könnyen emészthetőek, ízletesek és változatos formában elkészíthetőek. Élvezeti értéküket az öntetekkel növelhetjük. Klasszikus gasztronómia a salátákat a hideg előételek csoportjába sorolja. A hideg előételeken belül továbbá a zöldség és a főzelékfélékből készült hideg előételek csoportjába. 

Nyers saláták:

Pl: fejes saláta: a salátákat megmossuk, daraboljuk, előhűtött tálakba tesszük és lehűtött ecet olaj alapú öntetet készítünk rá. Só, cukor, ecet, olaj.
Nagyon népszerű nálunk az uborka saláta melyet készítünk ecetes saláta öntettel tetejére fűszer paprikát vagy őrölt borsot szórunk. Készíthetjük tejtermékekből készült termékekből joghurtos kapros, fokhagymás tejfölös.
Nagyon népszerű a paradicsom, hagyma és idei káposzta saláta is. Ezek szintén só, ecet olaj lapú öntetek.
Forrázott saláta: Csak rendelésre készítünk füstölt szalonnát apró kockákra daraboljuk, kiolvasszuk, majd a tepertőt leszűrjük, a zsírhoz zúzott fokhagymát
adunk, felengedjük az előkészített saláta ecettel, és átforgatjuk a cikkekre vágott fejes salátát.

Főzve készült saláták:

Fűszerekkel készült saláták alapanyagaiból redukciót főzünk, ecetet olajt, tört borsot, és sót keverünk hozzá. Pl: cékla saláta hűtőben tároljuk legalább egy napig érleljük a tálalásig. Ismertebbek pl :

  • Burgonya
  • Zöldbab
  • Babsaláta
  • Zeller
  • Kelvirág 
  • Csirág
  • Brokkolisaláta

 

Tartósított saláták

A kifogástalan minőgű alapanyagokat sós, ecetes, kissé cukros lében tartósítjuk. Különféle fűszereket is teszünk bele: kaprot, egész borsot, mustármagotkoriandermagot, meggylevelet, szőlőlevelet, babérlevelet, tormát stb. A tartósított salátákat szintén jól lehűtve kell tálalni. Számtalan formáját ismerjük, ilyen pl:

  • kovászos uborka
  • vegyes saláta
  • csalamádé
  • csemege uborka
  • ecetes paprika, dinnye, szilva...stb.

Öntetek, dresszingek:

Az öntetek jelentősége a kínálatban: A salátafogyasztás sok országban az előétel szerepét tölti be. A saláták élénk színeikkel, ropogós szerkezetükkel, jól lehűtve, üdítő, frissítő ízeikkel alkalmasak az étkezés bevezetésére, az étvágy felkeltésére és fokozására. Előételként azok a saláták találhatók, melyek különböző öntetekkel készülnek el, tápanyagban gazdagabbak, mint hagyományos salátáink. Különböző dresszingekkel változatosabbá tehetjük salátáinkat. Az öntetekkel készült saláták alapanyag-összetételüknél fogva táplálkozás-élettani és élvezeti érték szempontból kiemelkedő helyet foglalnak el, mivel különféle anyagból, fűszernövényből, tejtermékből, tojásból és ízesítőanyagból állítjuk össze, ennek megfelelően vitaminokat, fehérjéket és ásványi sókat tartalmaznak. Néhány fűszernövénynél megemlítést érdemel a gyógyhatás is. A dresszingek lehetnek:  

  •  Ecet-olaj alapú öntetek 
  •  Majonéz alapú öntetek 
  •  Tejtermékből készült öntetek 
  •  Hollandi mártás alapú öntetek 
  •  Paradicsom alapú öntetek

 

 Saláta kínálatunk mindig friss alapanyagok felhasználásával készülnek. Választékunk folyamatosan bővül, de igény szerint bármilyen salátát elkészítünk. Salátáink ára 1 kg/ adagra vonatkoznak. Salátáinkat cseppmentesen záródó 1000ml-es tálakban szállítjuk ki.

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 8
Tegnapi: 85
Heti: 197
Havi: 93
Össz.: 217 776

Látogatottság növelés
Oldal: Saláták
Royal Hidegkonyha - © 2008 - 2024 - lacikonyha.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weboldal szerkesztő mindig ingyenes. A weboldal itt: Ingyen weboldal

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »